Vasútmodell börze a Magyar Vasúttörténeti Parkban
2022. szeptember 02. írta: Földesi Gergely

Vasútmodell börze a Magyar Vasúttörténeti Parkban

borze_mvp.png

Kedves Olvasóink!

Véget ért a nyár, és ma egy kiadós esővel elő is bújt az ősz, becsengettek az iskolákban, de csüggedésre semmi ok, mert ez azt is jelenti, hogy elindul a börze szezon, ráadásul szeptember második hétvégéjén rögtön mind a két nap lehetőség lesz válogatni az vasútmodellek tárházából, ráadásul az egyik nap az egykori Északi Fűtőház ikonikus csarnokában keríthetnek erre sort az érdeklődők, mivel a börze 2022. szeptember 11-n (vasárnap) a Magyar Vasúttörténi Parkba (H-1142 Budapest, Tatai út 95.) költözik 10 és 18 óra közötti, a megszokottnál jóval hosszabb nyitvatartással.

Az Északi Járműjavítóban rendezett alkalomhoz hasonlóan ismét remek lehetőség nyílik arra, hogy - a modellek mellett - számos legendás vasút járművet is megismerjenek az érdeklődők, hiszen a Parkban lakik a hazai vaspályák nosztalgiaállományának a színe-java, így a látogatók olyan nevezetes járművekkel is találkozhatnak, mint a 424-s, a 301-s, a 375-ös vagy épp az 520-as gőzösök, a belső égésű motoros mozdonyok közül a park lakója a legnagyobb magyar dízelgép, vagyis az M63-as utolsó megmaradt példánya, a villanyok között pedig olyan kuriózumok is itt töltik jól megérdemelt nyugdíjas éveiket, mint a Kandó mozdonyok, a Bocó vagy a V63 sorozat prototípusa (001), hogy csak néhányat emeljünk ki a hatalmas gyűjteményből.

Mindezeken felül az igazán jó hír az, hogy a parkba (és ezzel együtt a börzére is) a belépés díjtalan ezen a naponGarázsvásár és Vasútmodell börze rendezvény miatt.

A helyszín a Tatai út külső szakaszán található az angyalföldi vasútállomástól nem messze, megközelíteni legegyszerűbben tömegközlekedéssel a 30-as, a 30A és a 230-as autóbuszokkal, valamint a 14-s villamossal lehet, melyekkel a Rokolya utca megállóig kell utazni.

Azok számára, akik nem ismerősek a városban és vonattal érkeznek valamelyik budapesti pályaudvarra a következő eljutási lehetőségeket tudjuk javasolni:

- A Nyugati pályaudvarról (Szob, Vác, Balassagyarmat, Veresegyház, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Szeged, Cegléd, Szolnok, Debrecen irányából érkezők) az Esztergom irányába közlekedő személyvonatokat vehetik igénybe 9:21, 10:21, 11:21, valamint 14:21, 15:21 és 16:21-s indulási időpontokkal az odaútra, mely járatok megállnak a parkhoz tartozó, annak a hátsó bejáratánál található Vasútmúzeum megállóban.
Visszafelé ugyaninnen 10:29-kor, 12:29-kor, 15:30-kor, 16:30-kor és 17:30-kor biztosított a vasúti eljutás a Nyugati pályaudvarra a rendezvény időtartamán belül. (Felhívjuk a figyelmet, hogy - mint látható is - nem minden járat áll meg ebben az időszakos megállóban, indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális menetrendről!)
Akik ezeken az időpontokon kívül szeretnének utazni Nyugati pályaudvar és a helyszín között, azoknak a Lehel térről (Ferdinánd-híd nyugati hídfője) induló 14-s villamost javasoljuk, mellyel a Rokolya utca megállóig kell menni, innen néhány perc séta a helyszín.

- Kelenföldről (Dombóvár, Dunaújváros, Százhalombatta, Nagykanizsa, Fonyód, Siófok, Veszprém, Székesfehérvár, Szombathely, Celldömölk, Zalaegerszeg, Győr, Komárom, Tata, Tatabánya vonzáskörzetéből elsősorban személy-, valamint távolsági vonatokkal érkezők) a legegyszerűbben a 4-s metró és a 30/30A/230-as buszok kombinációjával juthatnak el a helyszínre. Ebben az esetben a metróval a Keleti pályaudvarig kell utazni, a buszok onnan indulnak a Rákóczi úti buszjáratok Újpalota/Bosnyák tér irányába menő megállójából, melyekkel a Rokolya utcáig kell utazni.

- A Keleti pályudvarról (Pécs, Dombóvár, Sopron, Szombathely, Hegyeshalom, Győr, Komárom, Tata, Tatabánya, Hatvan, Salgótarján, Miskolc, Eger, Szolnok vonzáskörzetéből elsősorban távolsági vonatokkal érkezők) a 30/30A/230-as autóbuszokkal juthatnak el a Rokolya utcáig, melyekre a Rákóczi úti buszjáratok Újpalota/Bosnyák tér irányába menő megállójában szállhatnak fel. 

Az autót preferáló látogatók a Magyar Vasúttörténeti Park zárt, nagy befogadóképességű parkolóját vehetik igénybe, ahová a Tatai útról lehet behajtani.

A helyszín - az állandó kiállításon, valamint az aznapi börzén túl - interaktív programokat is kínál a rendezvény ideje alatt, mint például hajtányozás, kerti vasutazás, utazás gőzmozdonyon vagy csajka sínautóban, fordítókorongozás, kézi hajtányozás, etc., így akár az egész család is jöhet, mindenki garantáltan jól fogja érezni magát ezen a napon. (Az interaktív programok esetében - a fordítókorongozás kivételével - a park ezekre vonatkozó általános díjszabása az érvényes, amit ide kattintva találhatnak meg.)

Egyben itt adunk arról tájékoztatást, hogy a Szervezők az év végéig a következő időpontokat hirdették meg, melyek egy kivétellel - melyet külön jelöltünk is - a Fehérvári úti helyszínen kerülnek a megrendezésre az eddig ismert paraméterekkel (9 és 12 óra között, ingyenes belépéssel).

Szeptember 10. (szombat)
Szeptember 11. (vasárnap) - eltérő helyszín és nyitvatartás: Magyar Vasúttörténeti Park, 10 és 18 óra között
Szeptember 24. (szombat) - Játék-, modell- és makettbörze
Október 8. (szombat)
Október 22. (szombat)
November 12. (szombat) - Játék-, modell- és makettbörze
November 26. (szombat)
December 4. (vasárnap) - Játék-, modell- és makettbörze
December 11. (vasárnap)
Decenber 18. (vasárnap)
December 31. (szombat)

A cikkünkben szereplő információkat szükség esetén frissítjük, a Szervezők az esetleges változtatások jogát fenntartják, ezért minden esetben indulás előtt ellenőrizzétek a börze hivatalos internetes oldalát - mivel az frissül a leggyorsabban - valamint kövessétek a Vasútmodell Szemle facebook oldalát - amit az alábbi logóra kattintva érhettek el - ahol az esetleges frissítéseket, változásokat külön poszt formájában is közzétesszük a szakmai cikkek között, amint eljutnak hozzánk.

facebook_logo.jpg

Szöveg: Földesi Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://vasutmodell-szemle.blog.hu/api/trackback/id/tr1617921313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása